TWC Voorwaarts kleurt ROZE afgelopen weekend

De start van de Giro d’ Italia was dit jaar in Amsterdam afgelopen zaterdag. Daaromheen werden allerlei evenementen georganiseerd. Zonder twijfel was de toertocht, ook gehouden op dezelfde dag, in en rond de omgeving van de stad Utrecht, het allergrootst. De 11 Utrechtse wielerverenigingen tezamen met de gemeente en provincie Utrecht waren verantwoordelijk voor de organisatie, die al maanden daarvoor in gang was gezet. Uiteraard droeg TWC Voorwaarts ook zijn steentje bij: de ene helft van de leden werd ingezet als vrijwilliger, de andere helft reed mee met de toertocht.

Allereerst diende iedereen een roze wielershirt af te halen, zodat het hele peloton in roze de toertocht ging rijden. Roze is de kleur van de winnaar in de Giro, roze was zaterdag de kleur van het peloton. Met maar liefst ruim 6.000 enthousiaste toerfietsers vertrokken we als een groot roze lint om 09.30 uur als 1 peloton om de 130 km non-stop te gaan fietsen. Onder motorbegeleiding en met een snelheid van 27 km per uur ging het eerst dwars door de stad Utrecht en daarna over een groot gedeelte van de route van de Giro etappe van zondag 9 mei. Dus niet over de fietspaden, maar over de provinciale wegen, die daarvoor speciaal waren afgesloten. Honderden vrijwilligers en verkeersregelaars hebben wat dat betreft voor de veiligheid gezorgd. Een prachtig gezicht dat roze lint met veel mensen langs de route.

TWC Voorwaarts was met 14 vrijwilligers en 7 deelnemers in de toertocht goed vertegenwoordigd. Deze voerde via Utrecht Noord, Groenekan, Lage Vuursche, Paleis Soestdijk, en Den Dolder naar de vliegbasis Soesterberg. Een heel aparte ervaring was dat om met 6.000 toerfietsers over de startbaan te mogen rijden. Vanuit de lucht werden daarvan mooie foto’s gemaakt. Daarna moest er in de Utrechtse heuvelrug worden geklommen. O.a. de Piramide en de Amerongse Berg werden bedwongen. Het Nederlandse polderland kwam ook aan bod: over de lekdijk reden we via Wijk bij Duurstede, en Schalkwijk naar Nieuwegein. Een fantastisch gezicht: zover als je kon kijken, achter en voor, een roze toerfietsers lint. Heel apart, en het was natuurlijk steeds goed oppassen met zoveel fietsers om je heen. Gelukkig heel weinig ongelukken gebeurd. In Nieuwegein en Utrecht weer heel veel mensen langs de route, die dit unieke schouwspel kwamen bekijken. De toerfietsers in het roze waren even de baas op de Utrechtse wegen, niet in de laatste plaats ook voor het goede doel (een deel van het inschrijvingsgeld ging naar Ride for the Roses??). Na 5 uur op de fiets kwamen we aan bij de finish bij de Jaarbeurs Utrecht. Daar hebben we onze mede-leden weer opgezocht en onder het genot van een drankje op grote schermen de proloog van de Giro in Amsterdam gevolgd. Van de fietsers en vrijwilligers van TWC Voorwaarts mag de Giro d’ Italia volgend jaar wel weer in Nederland starten!

Scroll naar boven