TWC Voorwaarts 25 jaar op de pedalen

ODIJK – Op 10 juni 1981 werd ten overstaan van notaris P. Eldering de akte ondertekend ter oprichting van toerfietsclub T.W.C. Voorwaarts, gemeente Bunnik. Grondlegger voor deze vereniging was de toenmalige melkboer en kruidenier Jan Verkerk. De vereniging bestond destijds uit veertien zeer actieve leden. In de weekenden fietsen de leden grote afstanden. Tweehonderd kilometer wegtrappen per zaterdag of zondag was heel gewoon.

Niet alleen het toerrijden stond centraal, ook werden er échte wedstrijden gehouden. Doordat de gemeentelijke verordeningen steeds strenger werden was het voor de organisatoren steeds moeilijker vergunningen te krijgen en werd gestopt met het wedstrijdrijden. Alle raceliefhebbers gingen over naar de “Volharding” in Utrecht en de toerclub bleef over.

De leden keken niet op een kilometertje meer of minder. In 1986 vertrok Henk van Bentum met drie begeleiders met de trein naar Parijs en reed non stop op zijn fiets terug naar Odijk. Het werd een jaarlijks terugkerend evenement wat in 1989 abrupt werd afgebroken toen in Parijs alle fietsen gestolen werden. In 2000 werd tijdens de Hemelvaartvierdaagse nog één keer door twaalf leden van Parijs naar Odijk gefietst. Niet non stop maar in vier dagen.

De Hemelvaartvierdaagse is inmiddels een traditie, nu met tochten door Nederland. Tijdens dit evenement komt de ware aard van de clubgeest extra naar boven: overdag fietsen en ’s avonds gezellig met elkaar aan de babbel en borrel.
TWC Voorwaarts is een sociale vereniging. Daarom worden er regelmatig sponsortochten verreden zoals voor de Schans uit Odijk.
Op dit moment telt de vereniging 29 leden waarvan een vijftal dames. De leeftijd varieert van 30 tot 70 jaar. Zij komen uit de hele regio. Er is zelfs een lid dat in Nijmegen woont en op de fiets naar Odijk komt om aan een geplande tocht deel te nemen.

Voorzitter Antoon Peek geeft aan dat er nog steeds plaats is voor nieuwe leden. Mannen en vrouwen die het leuk vinden met elkaar langere afstanden te fietsen. Jaarlijks wordt een toerkalender samengesteld waar leden naar keuze aan kunnen deelnemen.

Scroll naar boven